SHARE

​SSC CGL 28/08/2016 

QUESTIONS……..

1. Who first call Gandhiji

mahatma?

Ans. Ravindra Nath Tagore

2. Hriday scheme for what?

Ans.National Heritage City Development and Augmentation Yojana

3. Smallest part of brain is?

Ans.Pituitary gland, mid brain

4. Study of human mind called?

Ans. Psychology

5. U.S parliament named as?

Ans. Congress

6. Reason behind Blue color of

ocean?

Ans. Reflection

7. Golden revolution is related

to ?

Ans. Honey

8. What is net neutrality ?

Ans.

9. Doctrine of lapse was

introduced by ?

Ans. Lord Dalhousie

10. Excise duty is applied on ?

Ans. Production

11. Place where soldiers live

called?

Ans. Barracks

12. Ellora caves is near to which

city ?

Ans. Aurangabad, Maharashtra

13. Cause of sepoy mutiny?

Ans. Use of pig cratridges in new guns

14. Public litigation filed for
27 august
Q1. What is Zeolite ?

Sol-Zeolites are hydrated aluminosilicate minerals made from interlinked tetrahedra of alumina (AlO4) and silica (SiO4).
Q2. Siachen glacier dispute is between which two countries?

Sol – India and Pakistan 

Q3. Kakori conspiracy took place in which year?

Sol-1925 

Q4. First Woman governor of Independent India?

Sol. Sarojini Naidu

Q5. Components responsible for acid rain?

Sol-Sulfur dioxide and nitrogen oxides 

Q6. How many member need to start the proceeding of the houses  of parliament?

Sol-One-tenth of the total number of house

Q7. Bubbles from liquid are formed due to?

Sol – Surface Tension 

Q8. Highest source of air pollution in the world?

Sol-Carbon monoxide.

Q9. The highest number of gold deposits found in which desert? 

Sol – Gobi Desert

Q10. CAG does not audit which of the below mentioned –(State govt. accounts. Central government accounts, Local bodies, government run companies)?
Sol-Local bodies

Q11. Which state has more literacy – Punjab, Mizoram, Maharashtra, Odisha?

Sol- Mizoram,

Q12. Headquarter of FIFA?

Sol-Zürich

Q13. Boiling point of water depends on?

Sol-  Atmospheric pressure

Q14. Which monument is called dream of stones?

Sol- Panch Mahal

Q15. Who is the author of “A thing of beauty is a joy forever”?

Sol- John Keats